A szeméremtestrák

A legtöbb eset 65 éves kor felett jelentkezik az idősebb kor betegségeként. Az elmúlt évtizedben egyre nőtt a fiatalabb korban felismert esetek száma is, összhangban  a HPV vírus elterjedésével.

Pontos  kiváltó okát nem tudjuk, de több hajlamosító tényezőt ismerünk,  aminek a betegség kialakulásában szerepe lehet. Ilyenek a hormonhiányos állapotok, krónikus gyulladásos folyamatok, dohányzás, cukorbetegség,  elhízás, hiányos higiénés viszonyok,  HPV, Herpes vírus.  Az invazív rák rákmegelőző állapotokból alakul ki. Ehhez hosszabb idő szükséges, évek telnek el, amíg ez a folyamat lezajlik. Ezért is lenne fontos, hogy a nők rendszeresen szűrővizsgálatokra járjanak vagy panasz esetén azonnal jelentkezzenek.  így a rákmegelőző állapotok könnyen felismerhetőek és kezelhetőek lennének.  A kezelés jelenthet konzervatív – gyógyszeres – kezelést,  de szükség lehet az elváltozás kimetszésére , megelőzve ezzel, hogy rákos folyamat alakuljon ki.

A szeméremtestrák vezető tünetei: növedék vagy fekélyes  elváltozás megjelenése a szeméremtesten, viszketés, folyásos panaszok, vérzés, tapintható elváltozás megjelenése a lágyéki hajlatban.  Leggyakrabban a nagyajkakon fordul  elő. Növekedése során ráterjedhet a környező szervekre: a hüvelyre, húgycsőre, végbélnyílásra, medenceizmokra. A nyirokrendszeren terjedve ad áttéteket, elsődlegesen a lágyéki, majd a kismedencei nyirokcsomó hálózatba. Távoli áttétek  jelenhetnek meg a tüdőben, májban, csontokban, ami már a betegség előrehaladott formáját jelenti.

A szövettani igazolást követően a műtétre alkalmas betegeket meg kell operálni! Azokat a betegeket, akik általános állapotuk, belgyógyászati betegségeik miatt nem alkalmasak az operációra, sugárterápiás kezelésre irányítjuk.

A műtét fajtája, kiterjedése a daganatos állapottól függ. Általában el kell távolítani a szeméremtestet ( kis és nagyajkak, csikló) a bőr alatti szövetekkel együtt, hogy a daganatot ép szövetek visszahagyásával  távolítsuk el. Egyes esetekben elegendő a daganatos oldal eltávolítása. A műtétnél eltávolítjuk a lágyéki nyirokcsomóláncot is, ahová a daganat átterjedhet. Ez is történhet egy oldalon vagy mindkét oldalra terjedően. Vannak  esetek, amikor  a lágyéki, teljes nyirokcsomólánc eltávolítását helyettesíteni tudja a „sentinel nyirokcsomó” (az első nyirokcsomó ,amibe a tumor áttétet ad) eltávolítása. Ezekben az esetekben jóval kevesebb műtét utáni szövődmény várható.

Azokban az esetekben ,amikor a tumor a környező szövetekre, szervekre (húgyhólyag, végbél, hüvely) terjedt, szóba jöhet a kiterjesztett műtét elvégzése ,az exenteráció. Ilyenkor azokat a szerveket is eltávolítjuk ,amiket a daganat beszűrt. Ezt megelőzheti a kemoterápiával kiegészített sugárkezelés. Amennyiben ezt nem lehetséges elvégezni, akkor kemoterápiával kiegészített sugárkezelés alkalmazható. Ha a daganat távoli szervekbe áttétet adott, kemoterápiás kezelés javasolható.

Az operációt követően a szövettani eredmény határozza meg a további kezelést. Vannak esetek,  amikor elegendő a megfigyelés, a beteg rendszeres onkológiai kontrollvizsgálata. Javasolt lehet a sugárterápia vagy a sugárterápia kemoterápiás változata is. Bármelyik kezelést követően a beteg utánkövetése, rendszeres onkológiai kontrollvizsgálata nagyon fontos!